Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Na držiteľov psov prísnejšie

10.04.2010 - Na nedisciplinovaných držiteľov psov má novomestská miestna samospráva pripravený prísnejší meter. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o podmienkach a podrobnostiach držania psov na území mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, ktorý miestna rada prerokovala 27. apríla a zastupiteľstvu odporučila jeho schválenie. Návrh súvisí so zákonom č. 102/2010 Z.z., ktorým sa mení zákon o obecnom zriadení.
 V návrh VZN sa definuje, kto je držiteľom psa, ďalej sa definujú pojmy ako zvláštny pes, nebezpečný pes, návrh sa dotýka evidencie psov, vymedzujú sa v ňom miesta, kde je zakázaný pohyb psov, hovorí sa v ňom o priestupkoch a sankciách za ne. Do návrhu je premietnutá prísnejšia litera zákona, že priestupku sa dopustí ten, kto bezprostredne neodstráni výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo. Vinníkovi pri jeho odhalení hrozí pokuta až 65 eur.
 Podľa navrhovaného VZN sa priestupku dopustí držiteľ psa, ak napríklad neprihlási psa do evidencie, neohlási, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, nezabráni voľnému pohybu psa na miestach, kde voľný pohyb nie je dovolený atď. Priestupku sa dopustí aj ten, kto psa vedie, ak okrem iného nepreukáže evidenčnou známkou totožnosť psa, vstúpi so psom na zakázané miesta alebo neodprace po ňom výkaly.
 Návrh VZN prerokuje miestne zastupiteľstvo v júni.


Vytvorené: 30.01.2012 17:16, webman
Hore
Hore
Hore