Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

2015/04 trhový poriadok v objekte Tržnica


Platné od:02.07.2015
Súbor:/data/att/5428.pdf
Prepis:MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA-NOVÉ MESTO
--------------------------------------------------------------
VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE
mestskej časti Bratislava - Nové Mesto
č.  4/2015
zo dňa 16.06.2015,
ktorým sa vydáva Trhový poriadok v objekte Tržnica, Šancová č. 112, Bratislava
 
Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Nové Mesto podľa ustanovenia § l5 ods. 2 písm. a) zákona č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave v znení neskorších predpisov v spojení s ustanovením § 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/l991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov sa uznieslo na tomto všeobecne záväznom nariadení.

§ l
Úvodné ustanovenia

/1/ Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Nové Mesto (ďalej len "MČ B-NM"), ktorým sa vydáva Trhový poriadok v objekte Tržnica, Šancová č. 112, Bratislava, upravuje základné podmienky predaja výrobkov a poskytovania služieb na uvedenom trhovom mieste, práva a povinnosti správcu, fyzických a právnických osôb, ktoré uskutočňujú predaj výrobkov a poskytujú služby.

/2/  Trhový poriadok je prílohou tohto nariadenia a tvorí jeho nedeliteľnú súčasť.

/3/ Správca trhového miesta je povinný Trhový poriadok zverejniť na viditeľnom mieste.

§ 2
Sankcie

/1/ Právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší toto Všeobecne záväzné nariadenie, môže obec uložiť pokutu do 6 638 € podľa ustanovenia § 13 ods. 9 písm. a) zákona Slovenskej národnej rady č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov.

§ 3
Záverečné ustanovenia

/1/ Všeobecne záväzné nariadenie bolo schválené Miestnym zastupiteľstvom mestskej časti Bratislava-Nové Mesto dňa 16.06.2015 uznesením číslo 7/13 a účinnosť nadobudlo dňom 02.07.2015.

/2/ Dňom účinnosti tohto všeobecne záväzného nariadenia sa zrušuje Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Nové Mesto č.  č. 6/2010 zo dňa 12.10.2010, ktorým sa vydáva Trhový poriadok v objekte Tržnica, Šancová č. 112, Bratislava, Trhový poriadok príležitostných trhov v Stredisku kultúry Bratislava–Nové Mesto na Vajnorskej ul. č. 21 a v Dome kultúry Kramáre na Stromovej ul. č. 18.

Bratislava 16. 06. 2015

Prílohy:
1) Trhový poriadok v objekte Tržnica, Šancová č. 112, Bratislava

 Mgr. Rudolf Kusý
     starosta

Príloha č. 1 k VZN č. 4/2015


MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA-NOVÉ MESTO
---------------------------------------------------------------

TRHOVÝ PORIADOK
v objekte Tržnica, Šancová 112, Bratislava

§ 1
Všeobecné ustanovenia

/1/ Tento Trhový poriadok platí pre objekt Tržnica, Šancová 112, Bratislava-Nové Mesto a  určuje rozsah práv a povinností:

a) správcu Tržnice;
b) predávajúcich na prenosných predajných zariadeniach;
c)  predávajúcich v  prevádzkarniach.

§ 2
Základné pojmy

/1/ Na účely tohto Trhového poriadku sa rozumie:
a)  Tržnicou kryté zariadenie/objekt nachádzajúce sa na Šancovej ulici 112, v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto, trvale účelovo určené na predaj výrobkov a poskytovanie služieb v prevádzkarniach a na prenosných predajných zariadeniach;
b)  správcom Tržnice príspevková  organizácia EKO - podnik verejnoprospešných služieb, Halašova 20, zriadená mestskou časťou Bratislava-Nové Mesto podľa § 15 ods. 2 písm. h) zákona č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave v znení neskorších predpisov;
c) typizovaným trhovým stolom - prenosné predajné zariadenie, zaradené do majetku správcu;
d)   netypizovaným prenosným zariadením - predajný pojazdný stánok, pult alebo stojan;
e)  prevádzkarňou - stavebne oddelená časť, ktorá spĺňa hygienické a požiarne kritériá na predaj výrobkov a poskytovanie služieb pultovým alebo samoobslužným spôsobom.

§ 3
Druh predávaných výrobkov a poskytovaných služieb na trhových miestach

/1/ V tržnici  je povolené predávať:     

1.1  Na prenosných predajných zariadeniach v objekte tržnice, za podmienky zabezpečenia požiadaviek na predaj („vhodne vybavené trhové miesto“) a dodržania podmienok predaja vyplývajúcich z Nariadenia vlády SR č. 360 zo dňa 19. 10.2011 a Nariadenia vlády SR č. 359 zo dňa 19.10.2011, je povolené predávať výrobky tohto druhu:

a) ovocie a zeleninu v surovom stave, 
b) kvasenú kapustu a inú kvasenú zeleninu,
c) strukoviny,
d) čerstvé jedlé huby , ich predajca musí mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti predávajúceho na predaj húb ,
e) pestované huby,
f) sušené liečivé rastliny na základe „Osvedčenia o znalosti liečivých rastlín“,
g) včelí med a včelie produkty,
h) orechy, mak, jadierka tekvicové, slnečnicové a ľanové (neupravené, nesolené), jedlé gaštany – prvovýrobca,
i) hydinu, domáce králiky, zver a zverinu – malé množstvá za podmienok predaja stanovených osobitným predpisom,
j) živé sladkovodné trhové ryby (ďalej len „ryby“) - malé množstvá za podmienok predaja stanovených osobitným predpisom,
k) surové mlieko z automatu na mlieko – len po predložení súhlasného rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,
l) slepačie vajcia - malé množstvá za podmienok predaja stanovených osobitným predpisom,
m) kvety, sadenice – priesady, bonsaje,  sukulenty, semená rastlín,
n) lesné plodiny,
o) bylinky a koreniny čerstvé.

1.2  Malé množstvá prvotných produktov živočíšneho pôvodu, uvedené v bode 1.1 písm. g) - včelí med; písm. j) až l), a malé množstvá prvotných produktov rastlinného pôvodu je možné predávať len za podmienky zabezpečenia požiadaviek a dodržania podmienok na ich predaj vyplývajúcich z Nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 360 zo dňa 19. októbra 2011, ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam, a malé množstvá mäsa z hydiny a králikov a z voľne žijúcej zveri a zveriny z nej, uvedené v bode 1.1 písm. i),  je možné predávať v súlade s Nariadením vlády Slovenskej republiky č. 359 zo dňa 19. októbra 2011, ktorým sa ustanovujú požiadavky na niektoré potravinárske prevádzkarne a na malé množstvá, za podmienky zabezpečenia „vhodne vybaveného trhového miesta“ (t. z. zabezpečiť miestnosť vyhradenú pre chladiarenské zariadenie pre každého predajcu, dostupnosť pitnej a teplej vody - verejný vodovod, zabezpečenie čistenia a dezinfekcie predajného priestoru a chladiarenských zariadení) správcom tržnice.

1.3  Malé množstvo prvotných produktov živočíšneho pôvodu, ktorými sú produkty akvakultúry („ryby“), surové mlieko, vajcia a včelí med, môže predávať len prvovýrobca, ktorý vykonáva prvovýrobu a je na túto činnosť zaregistrovaný príslušnou veterinárnou a potravinovou správou.

1.4  Malé množstvo mäsa z hydiny a domácich králikov môže prvovýrobca predávať ak je  na túto činnosť osobitne zaregistrovaný príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou.

1.5  Pri predaji malých množstiev prvotných produktov živočíšneho pôvodu z vlastnej produkcie, predávajúci sa musia preukázať dokladom o „Potvrdení o registrácii prevádzkarne potravinárskeho podniku pre potraviny živočíšneho pôvodu a jej činnosti v zmysle § 40 zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti“, ktoré vydáva príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa v mieste sídla prvovýrobcu a kópiou „Oznámenia o registrácii výroby potravín, tabakových výrobkov a činností súvisiacich s ich umiestnením na trh“ podľa prílohy č. 1 k zákonu č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení z RVPS BA – mesto.

1.6   Pri predaji malých množstiev prvotných produktov rastlinného pôvodu z vlastnej produkcie, farmy, alebo činnosti prvovýrobcu (ovocie a zelenina) predávajúci sa musia preukázať kópiou „Oznámenia o registrácii výroby potravín, tabakových výrobkov a činností súvisiacich s ich umiestnením na trh“ podľa prílohy č. 1 k zákonu č. 152/1995 Z.z. o potravinách v platnom znení r RVPS BA – mesto.

1.7  V prevádzkarniach v objekte tržnice je povolené predávať výrobky a poskytovať služby tohto druhu a rozsahu:

a) potraviny:
1. mäso, mäsové výrobky, údenárske výrobky, čerstvú a mrazenú hydinu, zverinu, ryby a výrobky z nich,  ryby živé i opracované, podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej kontroly potravín ;
2. mlieko, výrobky z mlieka (napr. syry, jogurty, nápoje), podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej kontroly potravín;
3. lahôdkarské výrobky, podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej  kontroly potravín;
4. pekárenské výrobky (napr. chlieb, pečivo, pagáče) a cukrárenské výrobky (napr. koláče, zákusky), podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej kontroly potravín;
5. potravinárske výrobky v spotrebiteľskom balení (napr. múka, cukor, konzervy, zaváraniny, káva, nealkoholické nápoje,  cukrovinky), podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej kontroly potravín;
6. slepačie vajcia, podľa podmienok stanovených príslušným orgánom úradnej kontroly potravín;
7. sušené ovocie, orechy, mandle, mak;
8. ovocie, zelenina, strukoviny.

b)  ostatné výrobky a služby:
1. textilné výrobky, textilné doplnky všetkého druhu a kožušina kožušinové výrobky;
2. obuv, výrobky z kože;
3. domáce potreby, sklo, porcelán, keramika, dekoračné predmety, darčekové predmety a suveníry;
4. elektrotechnické výrobky, súčiastky a batérie, audio a video nosiče, LP platne;
5. papierenské výrobky a školské potreby, knihy, hračky;
6. kozmetiku, drogériový tovar a farby, laky;
7. bižutériu, šperky;
8. športové a rybárske potreby, chovateľské potreby a krmivo pre domáce zvieratá;
9. železiarstvo, potreby a náradie pre záhradkárov a domácich majstrov;
10. tlačoviny (denná a periodická tlač);
11. nábytok a bytové doplnky;
12. vlastné použité  textilné, odevné, športové a iné spotrebné výrobky v primeranom množstve fyzickými osobami medzi sebou;
13. kvety, doplnkový sortiment k predaju kvetov (napr. črepníky, zemina, ozdoby), sukulenty, bonsaje,  sadenice – priesady, semená, cibuľoviny;
14. zberňa lotériových hier, zberňa stávkových hier - stávková kancelária, zmenárenské služby, kopírovacie a rozmnožovacie služby, fotografické služby, zhotovovanie pečiatok a vizitiek;
15. kľúčová služba, oprava a úprava odevov, oprava obuvi a kožených výrobkov, oprava dáždnikov, brúsenie nožov, nožníc a nástrojov, oprava hodín, oprava a výroba šperkov, oprava elektrospotrebičov, kamenárske služby;
16. kaderníctvo, holičstvo, manikúra, pedikúra;
17. detské zábavné hracie prvky, poskytovanie služieb detského kútika;
18. realitné služby, finančné služby a poradenstvo;
19. reštauračné, pohostinské, kaviarenské služby, poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia (napr. predaj langošov, kebabu, pizze, nápojov) a predaj sirupov nie na priamu konzumáciu na mieste;
20. mletie múky.

/2/ V Tržnici na prenosných predajných zariadeniach a v prevádzkarniach je zakázané predávať:
a) zbrane a strelivo;
b) výbušniny a pyrotechnické výrobky;
c) tlač a iné veci, ktoré ohrozujú mravnosť;
d) tabak a tabakové výrobky a výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak;
e) liehoviny, destiláty a spotrebiteľsky balené alkoholické nápoje;
f)  jedy, omamné a psychotropné látky;
g) lieky;
h) automobily, motocykle, ich súčiastky a príslušenstvo;
i)    chránené živočíchy, exempláre živočíchov, nebezpečné živočíchy a invázne druhy živočíchov;
j)    živé zvieratá; zákaz sa nevzťahuje na predaj sladkovodných trhových rýb a na predaj domácej vodnej hydiny, domácej hrabavej hydiny, domácich králikov, psov, mačiek a drobných hlodavcov a na propagačné predajné podujatia organizované zväzmi a združeniami chovateľov zvierat na základe súhlasného stanoviska príslušného orgánu veterinárnej správy;
k) chránené rastliny, exempláre rastlín a invázne druhy rastlín;
l)    huby okrem čerstvých jedlých húb a spotrebiteľsky balených sušených húb, ktoré boli spracované v prevádzkarni, ktorá spĺňa požiadavky podľa osobitných predpisov.

§ 4
Podmienky, za ktorých možno predávať výrobky a poskytovať služby v Tržnici

/1/ V Tržnici je možný predaj výrobkov a poskytovanie služieb na prenosných predajných zariadeniach a v prevádzkarniach len za týchto podmienok: 
a) fyzická alebo právnická osoba, musí mať oprávnenie na podnikanie podľa osobitných predpisov ,
b) fyzická osoba predáva rastlinné a živočíšne výrobky z vlastnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti alebo lesné plodiny ,
c) fyzická osoba predáva vlastné použité výrobky v primeranom množstve medzi sebou,
d) má so správcom platne uzatvorenú nájomnú zmluvu podľa ustanovenia § 6 tohto Trhového poriadku.


§ 5
Trhové dni a prevádzkový čas Tržnice

/1/ Trhové dni, predajný a prevádzkový čas Tržnice:
Pondelok – Piatok 6:00 – 18:00 hod.
Sobota   6:00 – 14:00 hod.
Nedeľa              z a t v o r e n é

/2/ Predajcovia v Tržnici si môžu čas predaja stanoviť v rámci predajného a prevádzkového času Tržnice uvedeného v ods. 1 tohto Trhového poriadku.

/3/ V dňoch uznaných štátom ako sviatok, alebo v ďalších dňoch pracovného pokoja je Tržnica  zatvorená, ak tento Trhový poriadok neustanovuje inak.

/4/ Starosta mestskej časti môže vydaným povolením v individuálnych prípadoch, ak to vyžaduje záujem verejnosti, upraviť trhové dni a predajný a prevádzkový čas v Tržnici inak, ako je uvedené v ods. 1 až 3 tohto Trhového poriadku, v súlade s platnými právnymi predpismi.

§ 6
Pravidlá prenajímania v Tržnici

/1/ Prenájom prenosných predajných zariadení a prevádzkarní v Tržnici sa uskutočňuje na základe písomnej žiadosti, ktorej neoddeliteľnú súčasť tvorí kópia živnostenského listu, resp. koncesnej listiny, resp. výpisu z obchodného registra, resp. osvedčenia o zápise samostatne hospodáriaceho roľníka do evidencie a dokladu o vlastníctve resp. obhospodarovaní pôdy.

/2/ Prenájom prenosných predajných zariadení a prevádzkarní (ďalej v texte aj ako „predajný priestor“) sa uskutočňuje na základe písomnej zmluvy uzatvorenej medzi EKO - podnikom verejnoprospešných služieb ako správcom Tržnice a predávajúcim, v súlade s príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka a v súlade s uznesením č. 9/11 Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Nové Mesto zo dňa 14. februára 2012.

/3/ Správca Tržnice kontroluje dodržiavanie tohto Trhového poriadku a v prípade zistenia jeho porušenia, vyvodzuje zo zistení dôsledky.

§ 7
Dodržiavanie čistoty, poriadku a hygieny

/1/ Správca Tržnice je povinný zabezpečiť dostatočný počet odpadových nádob a veľkoobjemových kontajnerov v Tržnici na ukladanie odpadu predávajúcimi a návštevníkmi a zabezpečiť ich pravidelné vyprázdňovanie.

/2/ Správca Tržnice je povinný:

a) po skončení trhového dňa pozametať všetky spoločné priestory a odpad uložiť do veľkoobjemových kontajnerov,
b)  jedenkrát týždenne všetky spoločné priestory poumývať.

/3/ Správca Tržnice je povinný dvakrát ročne vykonať dezinfekciu, dezinsekciu a deratizáciu Tržnice.

/4/ Predávajúci je povinný v priebehu predaja, resp. počas poskytovania služieb udržiavať poriadok, čistotu a hygienu, po skončení trhového dňa je povinný vyčistiť a upratať predajný priestor.

/5/ Predávajúci je povinný zabezpečiť si odvoz a likvidáciu biologického odpadu, ktorý vyprodukuje alebo prinesie do Tržnice na vlastné náklady.

§ 8
Práva a povinnosti správcu Tržnice

/1/  Správca Tržnice je oprávnený u predávajúceho kontrolovať:

a) oprávnenie na podnikanie v danej oblasti (ďalej len „oprávnenie na podnikanie“) podľa osobitných predpisov  a povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach;
b) doklad o nadobudnutí tovaru;
c) používanie elektronickej registračnej pokladnice alebo virtuálnej registračnej pokladnice podľa osobitných predpisov ;
d) udržiavanie poriadku, hygieny a čistoty počas predaja výrobkov a poskytovania služieb a po ich skončení;
e) dodržiavanie Trhového poriadku;
f)  primeranosť predaja vlastných použitých textilných, odevných, športových a iných spotrebných výrobkov (ďalej len „vlastné použité výrobky“) fyzickými osobami medzi sebou na príležitostných trhoch; primeranosť množstva týchto predávaných výrobkov posúdi správca trhoviska individuálne s prihliadnutím na charakter a stav  predávaných výrobkov;
g) pri predaji húb správca trhoviska kontroluje osvedčenie o odbornej spôsobilosti  predávajúceho. Správca trhoviska bezodkladne informuje orgány dozoru, ak predávajúci nepredloží osvedčenie o odbornej spôsobilosti alebo ak predáva huby, ktorých predaj je zakázaný.

/3/ Správca Tržnice vydáva povolenie na umiestnenie prenosného predajného zariadenia v  Tržnici.

/4/ Oprávnenie na podnikanie a doklad o nadobudnutí tovaru sa nevyžadujú, ak ide o predaj vlastných použitých výrobkov občanmi medzi sebou v primeranom množstve a o predaj rastlinných a živočíšnych výrobkov z vlastnej drobnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti alebo lesných plodín fyzickými osobami.

/5/ Správca Tržnice je povinný na viditeľnom mieste v Tržnici umiestniť dve kontrolné váhy na preváženie hmotnosti nákupu.

/6/ Správca Tržnice na viditeľne označenom a dostupnom mieste vedie knihu prianí, sťažností a podnetov.

/7/ Správca Tržnice na viditeľne označenom a dostupnom mieste v Tržnici zverejní  Trhový poriadok, schválený Miestnym zastupiteľstvom mestskej časti Bratislava – Nové Mesto a vydaný všeobecne záväzným nariadením.

/8/ Správca Tržnice zabezpečí pre návštevníkov, prevádzkovateľov, zákazníkov a predávajúcich v Tržnici základné hygienické zázemie a prístup k zdroju pitnej vody a k zariadeniam pre osobnú hygienu.

§ 9
Povinnosti predávajúcich na prenosných predajných zariadeniach
a v prevádzkarniach Tržnice

/1/  Predávajúci na prenosných predajných zariadeniach a v prevádzkarniach Tržnice je povinný:

a) označiť svoje predajné zariadenie/prevádzku podľa osobitných predpisov ;
b) dodržiavať Trhový poriadok Tržnice;
c) používať elektronickú registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu podľa osobitných predpisov ;
d) udržiavať miesto predaja výrobkov a poskytovania služieb v čistote, po ukončení predaja zanechať predajné miesto čisté a upratané;
e) zreteľne označiť predávané výrobky a poskytované služby cenou ;
f)    pri predaji váženého tovaru vykonávať váženie spôsobom umožňujúcim spotrebiteľovi kontrolu správnosti váženia;
g) dodržiavať ostatné podmienky predaja výrobkov a poskytovania služieb podľa osobných predpisov .

/2/ Predávajúci na prenosných predajných zariadeniach a v prevádzkarniach Tržnice je ďalej povinný:

a) predložiť správcovi trhoviska alebo orgánu dozoru doklad o oprávnení na podnikanie, povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste a preukaz totožnosti;
b) predložiť správcovi trhoviska alebo orgánu dozoru povolenie na užívanie predajného zariadenia a doklad o zaplatení nájomného za predajné zariadenie alebo predajnú plochu;
c) predložiť správcovi trhoviska alebo orgánu dozoru zdravotný preukaz a posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia, ak to vyžaduje charakter predávaného tovaru a poskytovaných služieb;
d) predložiť správcovi trhoviska alebo orgánu pri predaji húb osvedčenie o odbornej spôsobilosti;
e) predložiť správcovi trhoviska alebo orgánu doklad o nadobudnutí tovaru, doklad sa nevyžaduje, ak ide o predaj vlastných použitých výrobkov medzi fyzickými osobami v primeranom množstve;
f)    dodržiavať v Tržnici zákaz fajčenia a použitia otvoreného ohňa s výnimkou  v  na to vyhradených priestoroch;
g) v súlade s ustanoveniami Vyhlášky č. 508/2009 Z.z. a súvisiacich predpisoch zabezpečiť na vlastné náklady vykonanie revízie elektrických zariadení, ktoré v predmete nájmu  prevádzkuje a kópiu revíznej správy odovzdať správcovi;
h) v súlade s ustanoveniami zákona č. 314/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov zabezpečiť dodržiavanie požiarnej ochrany v prevádzkarni;
i)    v prípade požiaru, prevádzkovej havárie alebo živelnej pohromy riadiť sa pokynmi správcu Tržnice;
j)    dodržiavať zásady občianskeho spolužitia, správať sa v Tržnici tak, aby svojim konaním neobmedzovali práva a povinnosti iných účastníkov prevádzky.

/3/ Predávajúci na prenosných predajných zariadeniach a v prevádzkarniach Tržnice nie je oprávnený:

a) meniť polohu prenosného predajného zariadenia a vystavovať tovar pred prevádzkarňou bez súhlasu správcu Tržnice;
b) žiadnym spôsobom zasahovať do elektroinštalácií, vodovodných a kanalizačných rozvodov, rozvodov vzduchotechniky a stavebných konštrukcií;
c) manipulovať s plynovými, tlakovými nádobami a otvoreným ohňom;
d) obmedzovať priechodnosť únikových ciest.

/4/ Osoba oprávnená predávať výrobky na trhových miestach je povinná správcovi trhoviska alebo orgánom dozoru  poskytnúť na ich požiadanie vysvetlenie o pôvode tovaru, ak tie nadobudnú podozrenie, že predávané výrobky pochádzajú z inej ako vlastnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti.

Bratislava 16.06.2015

Mgr. Rudolf Kusý     Ing. Robert Molnár
        starosta            riaditeľ EKO-podniku VPS
Hore
Hore
Hore