Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Račianske mýto pokvitne po celý rok!

Račianske mýto pokvitne po celý rok!
22.03.2023 -

Postupná revitalizácia Račianskeho mýta prináša zmeny aj v sadových úpravách. Súčasťou nového Račianskeho mýta budú záhony trvaliek a cibuľovín, ktoré nahradia časť súčasného „rozária“.

„Revitalizácia Račianskeho mýta má byť nielen vizuálna, ale najmä funkčná. Klíma sa mení, preto sa tomu musíme prispôsobiť. Časť tradičných ružových záhonov v parku nahradíme záhonom trvaliek, ktoré majú silnejšiu vodozádržnú schopnosť a do priestoru Račianskeho mýta prinesú biodiverzitu a takisto zjednodušia údržbu. Ruže ostávajú súčasťou priestoru Račianskeho mýta, presadíme ich v rámci parku,zhrnul starosta mestskej časti Nové Mesto v Bratislave.

Zamestnanci organizácie EKO – podnik verejnoprospešných služieb spoločne so zástupcami Oddelenia územného rozvoja a životného prostredia miestneho úradu Bratislava – Nové Mesto začnú vo štvrtok ráno s postupným presádzaním ruží na Račianskom mýte. Presadené ruže na Račianskom mýte, samozrejme, ostanú.

Najväčšia časť presadených ruží zahustí ostávajúce ružové záhony v okolí fontány. Ďalšie skrášlia predzáhradku pred Hotelovou akadémiou na Mikovíniho či okolie sochy Hirošima. Trvalkový záhon, ktorý bude vysadený prinesie do územia rozšírenie biodiverzity. Keďže vysadené trvalky ako mliečnik, rebríček, šalvia a rozchodník budú kvitnúť na Račianskom mýte postupne počas celého roka, prinesú viac pestrosti a farieb. Okrem toho v ňom svoje útočisko nájde viac druhov hmyzu ako v monokultúrnych výsadbách.

Projekt "Adaptácia parku na Račianskom mýte prostredníctvom vodozádržných opatrení" sa realizuje vďaka podpore z Kohézneho fondu v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ambíciou mestskej časti Bratislava – Nové Mesto je postupná revitalizácia celého územia Račianskeho mýta a to z externých zdrojov.



Vytvorené: 22.03.2023 13:40, Veronika Bauch
Hore
Hore
Hore