11.09.2012 - Súťaž vo varení rybacej polievky spestrila záver Kultúrneho leta a poskytla vítané občerstvenie pre ochotných „koštovačov“. Súčasťou programu bola po prvýkrát, organizátori i súťažné tímy si odskúšali pomerne náročnú prípravu varenia vonku na ohnisku.
Tri družstvá zostavili novomestské kluby dôchodcov, jedno pridali pracovníci miestneho úradu a piaty súťažiaci tím vytvorili študenti Hotelovej akadémie z Mikovíniho ulice. Porota si ťažkala na svoju úlohu, každú vynikajúcu polievku ochutnala a dlho sa radila, kým vyniesla verdikt - víťazstvo si odniesli budúci kuchári, no všetky ostatné tímy získali druhé miesto.
Štyria mladí muži v nažehlených bielych rovnošatách nezapreli v sebe hrdosť a profesionálny prístup. „
Zvolili si ťažkú prácu. Kuchár dnes musí byť manuálne zručný, mať prehľad o našej i cudzokrajných kuchyniach, vedieť prirodzene komunikovať s hosťami v reštaurácii. Aj preto až 98 % študentov tohto odboru sú chlapci,“ hovoria majsterky odbornej výchovy Mária Škarbová a Eva Krasňanská.
Hotelová akadémia spolupracuje s reštauráciami najlepších bratislavských hotelov, napríklad Crown Plaza, Austria Trend, či Kempinski. „Šéfkuchári nám dôverujú, neschovávajú si svoje tajomstvá,“ pochvaľuje si Patrik Angst. „
Veď už som varil aj pred 80 novinármi,“ dodáva Kristián Cutleac.
Aj keď niektoré tímy svoj recept neprezradili ani za nič, víťazi s tým problém nemali. A tak, kto má chuť, môže vyskúšať rybaciu polievku podľa odborníkov:
-
Na oleji opražili cibuľku, zeler a mrkvu nakrájané na rezančeky.
-
Dochutili soľou, trochu aj pikantnou paprikou, zaliali vodou a chvíľu podusili.
-
Potom pridali rôzne ryby, kúsok lososa, kapra, filé a plody mora, nakoniec ešte oblanžírovanú paradajku a papriku.
-
Na dochutenie použili štipku šafránu a čierne korenie.
-
Prizdobili plátkami pomaranča a feniklom.
Dobrú chuť!
Jana Škutková
FOTO: Záver Kultúrneho leta a Novomestské hody 2012 (č.1)
FOTO: Záver Kultúrneho leta a Novomestské hody 2012 (č.2)