Verzia pre slabozrakýchKlasické zobrazenie | Kontakty | RSS | Verzia pre tlač | English
Hore

Solidaritou proti koronavírusu - Nové Mesto si pomáha

22.04.2020 - Vážení Novomešťania, milí susedia!
Ocitli sme sa v situácii, ktorú by ešte pred pár týždňami málokto z nás čo i len teoreticky pripustil a s ktorou nemáme žiadne skúsenosti. Náš život sa zo dňa na deň zúžil prakticky na jedinú tému – boj s koronavírusom. Nevieme presne čo a ako dlho nás čaká, odborníci však upozorňujú, že počet chorých bude pribúdať.

Okamžite sme začali prijímať potrebné opatrenia, ktoré v moderných dejinách našej krajiny nemajú obdobu. Ako samospráva robíme, čo môžeme a nechceme sa spoliehať len na to, čo urobí štát. Prišiel čas povedať si: „Nepýtaj sa, čo spravil štát pre teba, opýtaj sa, čo si ty urobil pre svojich najbližších, pre svoju komunitu, pre susedov.“

Preto sme po prvej fáze registrácie dobrovoľníkov spustili projekt projektpomozem.sk, ktorý dokazuje, že Novomešťania a Novomešťanky, skrátka celé Nové Mesto si pomáha. Môžete sa tu zaregistrovať ako dobrovoľník, môžete tu požiadať o pomoc.

Aj preto sa na Vás v tejto neľahkej chvíli obraciam s prosbou – pomôžte, pridajte sa k nám. Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí by pomohli napríklad pri rozvoze potravín či liekov tým najohrozenejším – našim seniorom. Alebo pri osvete a šírení dôležitých informácií. Pri čomkoľvek, čo život a ďalšie dni so sebou prinesú.

Slovo solidarita v týchto krízových dňoch a týždňoch nadobúda svoj skutočný význam. Iba spoločnými silami, vzájomnou pomocou dokážeme koronavírus poraziť a z tohto boja vyjsť s čo najmiernejšími možnými následkami.

Nastal čas, aby sme ukázali, akí naozaj sme. Čas pomôcť si navzájom, povzbudiť sa, myslieť pozitívne, byť zodpovední a odhodlaní. Spoločne koronavírus porazíme. Je však potrebné, aby prispel každý, kto prispieť môže.

Ďakujem a prajem veľa sily a pevného zdravia!

Rudolf Kusý
starosta MČ Bratislava-Nové Mesto

PROJEKT POMÔŽEM:

PP01-01PP01-02

PP01-03PP01-04









 

Viac ako inokedy je potrebný prísun najaktuálnejších informácií o vývoji situácie. Na našej webovej stráne zverejňujeme všetko podstatné, čo potrebujete o boji s koronavírusom vedieť:

korona-ako-rusko korona-ciste-ruky

MIMORIADNE OPATRENIA

  • Od štvrtka 12. marca 2020 je na Slovensku vyhlásený mimoriadny stav.

  • Od 10. marca sme zatvorili všetky základné, materské školy a detské jasle, následne štát predĺžil ich uzáveru až do odvolania.
  • Od 16. marca sú zatvorené nákupné centrá, maloobchodné prevádzky a prevádzky služieb s výnimkou predajní potravín, drogérií, lekární, predajní a výdajní zdravotníckych pomôcok, či čerpacích staníc. Postupne sa pristupuje k otváraniu niektorých ďalších obchodov a prevádzok. 
  • Povinná 14-dňová karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia v štátnych zariadeniach a následná 14-dňová domáca karanténa. Kto ju nedodrží, hrozí mu pokuta až 1659 €.
  • Zaviedli sa hraničné kontroly, otvorené ostali len veľké hraničné priechody, vstup na územie SR je umožnený len občanom s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku.
  • Miestny úrad Bratislava-Nové Mesto na Junáckej ulici č. 1. dočasne zrušil stránkové hodiny, t.j. všetky oddelenia s výnimkou podateľne, pokladne, osvedčovania podpisov a ohlasovne trvalého pobytu budú pre verejnosť uzatvorené. Podateľňa funguje denne pondelok až piatok od 8.00 o 11.00, pokladňa a osvedčovanie podpisov funguje v pondelok, stredu a piatok od 8.00 do 10.00, ohlasovňa pobytu funguje v pondelok, stredu a piatok od 8.00 do 11.00.

korona-letakMUSEL SOM ZOSTAŤ DOMA

Zostali ste doma s dieťaťom? Ako postupovať pri žiadosti o ošetrovné:
https://www.banm.sk/aktualizovane-od-27-marca-platia-dolezite-zmeny-v-ocr-a-nemocenskom-kto-a-ako-moze-o-davky-poziadat/
Každý, kto vstúpi na územie SR po 6.4.2020 (7.00 h), musí ísť do izolácie do určených zariadení na dobu, ktorá je nevyhnutná na vykonanie laboratórnej diagnostiky ochorenia COVID-19: https://www.banm.sk/aktualizovane-nariadenia-a-odporucania-vydane-v-suvislosti-s-novym-koronavirusom/

MÁM PRÍZNAKY KORONAVÍRUSU

Ako postupovať, ak na sebe spozorujete príznaky koronavírusu: https://www.banm.sk/ako-postupovat-ak-na-sebe-spozorujete-priznaky-koronavirusu/
V prípade, že máte akékoľvek otázky, kontaktujte odborníkov Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva na nepretržite fungujúcich telefónnych linkách: https://www.korona.gov.sk/ako-postupovat-v-pripade-podozrenia-na-covid-19/

DÔLEŽITÉ STRÁNKY S PROBLEMATIKOU KORONAVÍRUSU

Štandardné postupy - niekoľko jednoduchých postupov a pravidiel, ktorých dodržiavanie nám pomôže potlačiť šírenie nákazy

Informácie a odporúčania k novému koronavírusu a ochoreniu COVID-19  (bratislava.sk)
Koronavírus a Slovensko - všetky dôležité a aktuálne informácie o ochorení COVID−19 a o opatreniach, ktoré Slovensko prijíma v boji proti nemu
Zostaň doma - povzbudzuje ľudí, aby sa správali zodpovedne
Bratislavský samosprávny kraj o koronavíruse


Vytvorené: 24.04.2020 09:46, webman
Hore
Hore
Hore